Manuele therapie

Manuele therapie is meer dan alleen kraken. Het is namelijk een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Het is met name geschikt voor klachten die, behalve met pijn, samen kunnen gaan met het slechter bewegen van gewrichten. Het gaat dan vooral om klachten in de rug- nek-, heup- of schouderregio. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Je gewrichten worden dan even wat sneller bewogen. Soms maakt het gewricht dan even een knappend geluid. Door de behandeling van de manueel therapeut wordt de functie van de gewrichten verbeterd, maar net zo belangrijk is de aandacht voor het optimaliseren van je houding. Dat maakt het bewegen tijdens je werk, hobby en in je vrije tijd gemakkelijk.

Sander Schinkel en Gerdien Lolkema zijn de manueel therapeuten bij Fysiotherapie Fitpunt. Beiden zijn als Professional Master afgestudeerd aan de SOMT. Na hun opleiding Manuele therapie hebben zij zich verder gespecialiseerd.

Sander heeft zich gespecialiseerd in klachten in het mond- en kaakgebied. Hij kan je helpen als je last hebt van bijvoorbeeld pijn in deze regio, als je de mond niet goed kan openen of als dit gepaard gaat met een knak. Maar ook bijvoorbeeld een trauma of een operatie in de hoofd-kaakregio kan een reden zijn voor therapie. Gerdien heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van kinderen. Zij behandelt bijvoorbeeld zuigelingen met een voorkeurshouding of kinderen in de groei met een aanwezige of dreigende scheefgroei van de wervelkolom.