Kinderfysiotherapie

Het behandelen van kinderen is een vak apart. Tijdens de behandeling leert en oefent het kind vaardigheden op een speelse manier, die bij de leeftijd van het kind past. De behandeling van kinderen tot 2 jaar vindt meestal thuis plaats. In de vertrouwde omgeving waar het kind zich prettig en veilig voelt. Voor de iets oudere kinderen vinden de behandelingen in onze praktijk aan de Dorpsstraat in Bemmel plaats.

Kinderfysiotherapie is er voor kinderen die problemen hebben met de motorische ontwikkeling. De kinderfysiotherapeut begeleidt kinderen van 0 tot 16 jaar en voor een grote diversiteit aan klachten. Je kan onder andere denken aan:

Baby's

Bij baby’s die te vroeg geboren zijn, problemen hebben met het ontwikkelen van de motoriek, overstrekken, onrustig zijn of erg veel huilen. Of baby's die een voorkeurshouding hebben waardoor ze zich niet aan beide kanten even goed ontwikkelen en het hoofdje scheef groeit of op het achterhoofd afplat. Het meten van een eventuele schedelvervorming wordt plagiocephalometrie genoemd. Het is een meetmethode waarmee de mate van scheefheid van het hoofdje bepaald kan worden en of er een reden is voor therapie. Ook de verandering van de vorm van de schedel in de tijd kan zo vastgelegd worden. De meting is niet pijnlijk of belastend voor de baby. Een bandje van bepaald materiaal (thermoplast) wordt om het hoofdje aangebracht. Dit bandje wordt na enkele minuten hard en is een exacte kopie van de vorm van de schedel. Met behulp van deze afdruk kan berekend worden wat het percentage scheefheid is.
Naast de therapie kan je bij ons ook terecht voor babymassage. Hier vertellen we je er meer over.

Peuters en kleuters

Bij peuters en kleuters die bijvoorbeeld moeite hebben met fietsen, evenwicht bewaren, op één been staan, springen, klimmen, klauteren, gooien, vangen of veel vallen. Maar ook als je kind moeite heeft met kleuren, knippen op plakken kan de kinderfysiotherapeut vaak helpen. Naast de individuele behandeling kunnen de kinderen ook deelnemen aan peutergym.

Basisschoolkinderen 

Bij basisschoolkinderen die problemen hebben met kleuren of het aanleren van het schrijven. Maar ook bij vermoeidheidsklachten, onbegrepen pijnklachten of het niet goed kunnen meekomen op het schoolplein of tijdens het sporten of gymen kan de kinderfysiotherapeut je helpen. Voor het ontwikkelen van het schrijven, werken we veel samen met de basisscholen in Bemmel en Doornenburg. Naast de behandeling in de praktijk, heeft de kinderfysiotherapeut veel contact met de leerkracht en eventueel de intern begeleider van de school. Voor de kinderen van 4 tot 8 jaar bieden wij in samenwerking met logopediepraktijk Praatjuf fysio-logo training. De reden hiervan is dat er vaak sprake is van een gezamenlijke achterstand in de ontwikkeling. De aansturing van spraak-taal en motoriek vindt veelal plaats vanuit dezelfde hersengebieden.De gevolgen van de motorische ontwikkelingsproblemen en spraak taal ontwikkelingsproblemen zijn nadelig voor de hele algemene ontwikkeling van deze kinderen. Het kind trekt zich terug uit zijn omgeving en wordt onzeker en heeft moeite met opbouwen van sociale relaties….ik kan het toch niet, ik val , ik knoei, ik ben onhandig…ik kan maar beter mijn mond houden want ze verstaan mij toch niet….
Deze kinderen laten problemen zien in met name de aansturing van bewegingen, niet weten hoe een beweging tot stand moet komen, niet weten welke volgorde van bewegen je moet aanspreken (leren fietsen, veters strikken) en hebben moeite met de juiste timing binnen een beweging, zoals bijvoorbeeld te laat zijn met vangen van een bal.  Dit fenomeen is bij de spraak taal problemen gelijk, ze weten niet hoe ze de mondspieren moeten gebruiken of hoe ze een opeenvolging van klanken moeten maken. Een verhaal vertellen gebeurt niet in de logische volgorde en kinderen ondervinden veel problemen in woordvinding. Door de krachten te bundelen bereiken wij een beter resultaat. Daarnaast hoeft het kind maar 1x naar therapie wat ook weer minder belastend is voor het kind. 

Brugklassers en pubers 

Brugklassers en pubers die door hun groei moeite krijgen met bewegen of pijnklachten hebben in knieën, rug of nek of hoofdpijnklachten hebben. Maar ook bij conditieverlies of overgewicht kan de kinderfysiotherapeut helpen. 

Bij Fysiotherapie Fitpunt hebben we met Lisanne van Oppenraaij een gediplomeerde kinderfysiotherapeut in huis.