Dry needling

Fysiotherapie Fitpunt heeft een aantal bijzondere behandelmethoden in huis. een daarvan is Dry Needling. We passen deze methode toe bij triggerpoints. In dit artikel leggen we graag deze termen en onze behandelmethode aan je uit.

Soms is het lastig om spieren die erg stijf zijn te laten ontspannen. Door een chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde (werk)houding, verkeerde leefgewoontes of sportieve inspanningen kunnen kleine voelbare verhardingen in een spier ontstaan. Deze worden ook wel triggerpoints (spierknoopjes) genoemd. Triggerpoints zijn bij aanraking of bij het rekken van de spier zeer pijnlijk. Daarnaast kunnen ze uitstralende pijn veroorzaken naar aangrenzende gebieden zoals bijvoorbeeld in armen en benen of naar het hoofd. Triggerpoints beletten de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waardoor de beweeglijkheid en de kracht van de spieren verminderen. Dry needling kan dan een manier zijn om deze triggerpoints te behandelen.

De therapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek je klachten goed analyseren. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de triggerpoints. De therapeut plaatst dan een zeer dunne (acupunctuur-)naald in de aangedane spier. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt. Dry Needling is in principe pijnloos. Het enige gevoel dat optreedt, is een soort kramp op het moment dat de bewuste triggerpoint wordt aangeprikt. Deze korte spierkramp is een soort schrikreactie van de spiervezel op de scherpe prikkel van de naald. Hierdoor ontspant de spiervezel weer. Op deze manier maak je de triggerpoint weer los. Na de behandeling kunnen de behandelde spieren vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dat is meestal van korte duur.